Ajankohtaista

Terveiset Teollisuusliiton valtuuston kokouksesta

Läsnäolokokous pidettiin Vantaalla 12-13.08 2021. Rokotuskattavuus osallistujien seassa kartoitettiin, maskit olivat käytössä sekä käsidesiä hyvin saatavilla. Tulevan syksyn toiminnan sekä tämänhetkisen tilanteen läpikäymisen takia oli perusteltua kokoontua yhteen. Liiton johto sekä muut yksiköiden päälliköt kertoivat tämänhetkisiä uutisia. Tarkemmin puheenvuorot luettavissa Teollisuusliiton kotisivuilta, www.teollisuusliitto.fi

Työehtosopimus tilanne.

Keskustelujen päähuomio oli odotetusti Teknologiateollisuus ry ilmoituksessa lopettaa TES- sopimusten tekeminen. He perustivat uuden Teknologiateollisuuden työnantajat ry, joka neuvottelee valtakunnallisen työehtosopimuksen. Vanha ry toimii kuitenkin taustalla ja neuvoo yrityksiä. Työnantajille on kerrottu, että he voivat valita kumpaan ryhmään kuuluvat, valtakunnalliseen tai itseneuvoteltavaan yrityskohtaiseen sopimukseen. Vieläpä niin että voisivat odottaa, kunnes valtakunnallinen TES on saatu tehtyä ennen kuin valitsevat kumpaan ryhmään kuuluvat. Tämä sai yksiselitteisen tyrmäyksen Teollisuusliiton puolelta. Ennen kuin neuvottelut alkavat, pitää tietää montako yritystä kuuluu kuhunkin työnantajien leiriin. Ei voida ilman sitoutumista aloittaa neuvotteluja kenenkään kanssa. Ensin neuvotellaan valtakunnallinen työehtosopimus, jonka jälkeen voidaan aloittaa yrityskohtaisten sopimusten teko.

Teollisuusliitto neuvottelee jäsentensä työehtosopimukset.

Aikataulusta on tällä hetkellä mahdotonta sanoa mitään tarkkaa. Nykyinen teknologiteollisuuden sopimus päättyy kuluvan vuoden marraskuun lopussa. Tämä on kova haaste, kun neuvottelujen alku voi mennä syyskuun puolella. Täytyykin toivoa, että parantunut talous sekä työllisyystilanne antaa sopivaa painetta saattaa neuvottelut käyntiin. Lisämausteen antaa nykyisen työehtosopimuksen päättyminen sekä sopijaosapuolen vaihtuminen. Yleensä voimassa oleva sopimus on voimassa, kunnes uusi saadaan tehtyä mutta nyt näin ei välttämättä ole. Tästä tulkinnasta on olemassa epäselvyyttä ja erimielisyyttä, pahimmillaan joulukuun alussa kaikki työehtosopimuksella sovitut asiat loppuvat ja mennään voimassa olevien lakien mukaan. Toivottavasti myös työnantajat tajuavat kuinka paljon myös heillä on pelissä, työrauhan luulisi olevan tärkeää. Tuotannon käynnissä pysyminen ilman tarpeettomia häiriöitä, ennakoitavuus sekä yhteiset pelisäännöt.

Nyt ollaan ison asian äärellä.

Suomessa on pitkään sovittu työehtosopimuksia, jolla pidetään huoli työntekijöiden asemasta, jaksamisesta, ansioiden kehittymisestä sekä lukemattomista muista kohdista. Samalla työnantajat ovat saaneet ennustettavuutta sekä toimintamallit. Onkin syytä kysyä, minkä takia tällaiseen ennennäkemättömään tilanteeseen on haluttu ryhtyä? Suomalaista työelämää on maailmalla kehuttu juuri työehtosopimuskulttuurin takia. Luulisi osaavan, luotettavan, tunnollisen työntekijän olevan työnantajalle tärkeämpi kuin pikavoitot sopimuksia heikentämällä.

Meitä kaikkia liiton jäseniä tarvitaan yhteiseen rintamaan, me emme tätä tilannetta aloittaneet emmekä halunneet, kaikki vastuu on työnantajaleirin pääkallopaikalla.

Liiton jäsen, jos sinulla on työehtosopimus jäänyt epäselväksi tai muuta kysyttävää, kommentoitavaa, ota yhteyttä luottamusmieheen, ammattiosastoon tai liiton aluetoimistoon, et ole yksin.

 

Yhdessä olemme enemmän.

Pasi Tallila

Pääluottamusmies

Virtain Metallityöntekijöiden puheenjohtaja

Teollisuusliiton valtuuston varajäsen