Ajankohtaista

Teollisuusliiton valtuuston syyskokous 28-29.2022

 

Yleiskeskustelu

Pääaiheeksi nousi odotetusti neuvottelutilanne, energian hinta sekä tulevat vaalit.

Neuvotteluja kuvattiin sanoilla tahmea, haluton. Työnantajien asenne on ollut vaikea, ovat haluttomia tekemään päätöksiä. Palkkaratkaisusta ei vielä ole neuvoteltu eikä edes tekstikysymyksiä ole saatu ratkaistua. Osaltaan sitä selittää julkisen puolen luoma palkka-ankkuri sekä kaupanalan ilmoitus odottaa teknon tekemää ratkaisua. Tämä nostatti esiin kysymyksen, neuvotteleeko Teollisuusliitto nyt jo miljoonan työntekijän puolesta. Liittomme johto nosti esiin toiveen paremmasta koordinaatiosta eri palkansaajaliittojen kesken, että saataisiin neuvottelut etenemään. SAK n roolista keskusteltiin, onko siitä johtamaan tällaista toimintaa vai pitäisikö Teollisuusliiton ottaa isompi rooli. 

 

Liittokokousvaalit

Teollisuusliiton ensimmäiset vaalit ovat ensi vuoden alussa. Niin liiton johto kuin valtuutetut korostivat äänestysaktiivisuutta. Mitä enemmän jäsenet äänestävät sitä paremman tuen liiton toiminta saa, tätä tulevat myös työnantajat seuraamaan tiiviisti. On paljon helpompi liiton neuvotella, kun jäsenet ovat sankoin joukoin tukena, ei yksin vaan yhdessä.

 

Eduskuntavaalit

Toinen iso asia ensi vuodelle on tulevat eduskuntavaalit. Näissä vaaleissa ratkaistaan Suomen hallituksen rakenne. Näissäkin vaaleissa äänestysaktiivisuus nousee isoon rooliin. On tärkeää, että ihmiset aktiivisesti kävisivät äänestämässä, mieluummin vielä työväen puoluetta. Kaikki oikeistopuolueet kokoomus, perussuomalaiset, ym. eivät ole näitä puolueita. Kokoomus on jo julkisesti ilmoittanut leikkauksista, mikäli pääsevät valtaan. Sosiaalituet, ansiosidonnainen työttömyystuki ovat näitä kohtia joihin leikkaukset kohdistuisivat. Jokaisen tulee nyt miettiä mitä tulevalta Suomen hallitukselta odottavat.

 

Toimi. Vaikuta. Äänestä

 

 

Pasi Tallila

Pääluottamusmies

Ammattiosaston puheenjohtaja

Teollisuusliiton valtuuston jäsen